Bebelușii și canicula-Riscul de supraîncălzire

Când devii părinte fiecare alegere devine una încărcată emoțional: ce hăinuțe să cumperi, ce scutece, ce scaun auto, ce cărucior? Dacă e iarnă îți faci griji că îi va fi frig, dacă e vară te îngrijorează transpirația și canicula. 

Ce facem vara pentru confortul bebelușilor (și al nostru)! 

Dacă bebe e mic mic, trebuie să luăm în calcul că riscul de supraîncălzire e mai mare decât riscul de a “raci” bebe. Așa că obiceiul arhaic de a-l înfofoli pe copil trebuie evitat.  

Se știe că bebelușii preferă brațele mamei, e firesc să fie așa, sunt născuți programați genetic să vrea contact permanent cu mama în primele săptămâni de viață.  

Însă știți ce alte beneficii aduce pentru bebeluș și mamă contactul piele pe piele și ținutul în brațe, mai ales vara, pe căldură? 

Repetate studii realizate privitor la îngrijirea kangaroo (piele pe piele)* au arătat că pe lângă beneficiile pe care contactul prelungit cu pielea mamei le are în privința alăptării și a ratei de supraviețuire în cazul prematurilor, acest tip de îngrijire are majore beneficii și în privința altor aspecte. Dintre ele amintim reglarea respirației, a stadiilor de somn profund, a metabolismului și a scăderii nivelului de cortizol din sânge (hormonul stresului).  

Toate acestea duc la o mai bună absorbție a nutrienților, deci eliminarea disconfortului gastric, dispariția colicilor, și mai ales reglarea temperaturii bebelușilor. 

Astfel, în primele săptămâni de viață, corpul mamei are capacitatea de a-și ajusta temperatura în funcție de nevoile bebelușului, astfel stimulând termoreglarea acestuia. Dacă copilul are febră pieptul mamei se va răci, pentru a scădea temperatura bebelușului. Dacă bebelușului i se face frig, temperatura pielii mamei va crește, pentru a-l încălzi. Acest lucru este posibil datorită receptorilor de la nivelul pielii. 

În lipsă de contact cu pielea părintelui, un bebeluș nou născut nu este capabil să își regleze singur temperatura, netranspirand eficient (în caz de supraîncălzire) și evident nefiind capabili să își tragă o pătură peste piciorușe dacă le este frig. 

De ce poate fi periculos căruciorul vara?

Pe timp de vară suntem tentați să punem copilul în cărucior la ieșirile din casă, pentru a-i fi mai răcoare. Specialiștii avertizează că acest lucru poate fi extrem de periculos, mai ales datorită practicii frecvente de a acoperi căruciorul cu o pânză/muslină, pentru a evita fie insectele, fie curenții de aer.  

Studiile au arătat că interiorul unui cărucior lăsat la soare, acoperit cu o pânză subțire, urcă de la o temperatură de 22 de grade celsius la 32 de grade în doar jumătate de oră. După o oră temperatura interioară ajunge la 37 de grade celsius.  

Imaginați-vă ce efect poate avea o astfel de temperatură la un bebeluș! Cu atât mai mult cu cât scade nivelul de oxigenare în interiorul unui spațiu închis, la care se adaugă riscul crescut de deshidratare. 

Practic, tocmai încercând să îl ferim de razele soarelui îi putem face rău. Orice material textil care oprește fluxul curenților de aer în interior poate duce la creșterea temperaturii în interiorul căruciorului sau landoului. 

Care este soluția?

Recomandarea specialiștilor este de a scoate zilnic bebelușii la aer, în zilele caniculare mai ales dimineață și seară, în zone umbrite. Soarele este benefic, dar nu expunerea directă a bebelușului la razele amiezii! 

Soluția optimă o reprezintă un sistem de purtare! Alegeți unul subțirel, aerisit, care să fie potrivit copilului și vouă și în care să vă simțiți bine! 

Chiar dacă vorbim despre un bebe foarte mic, va fi mult mai ușor să aveți grijă de bebeluș dacă e la pieptul vostru. Îi puteți observa reacții, veți vedea din timp dacă îi este sete sau foame, dacă îi este cald sau dacă respiră bine în timp ce doarme. 

 Vă mărturisesc că preferatul meu vara este slingul cu inele! Îți dă așa o libertate de mișcare și ție și copilului, e colorat și frumos, se asortează cu fuste și fructe de vară, e o mini-vară el în sine! Mai ales în această vară pandemică avem nevoie de puțină culoare și veselie în viața noastră. 

 Programează o consultație online să îți alegi sistemul de purtare potrivit! 

 * K Christennson et all, 1992, 1996 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.