Doula – ce este și ce nu este?

naștere
Ionela Luciu
Ionela Luciu

Sunt Ionela Luciu și din 2012 sunt doula.. Am profitat atunci de șansa de a fi aproape de Omul, medicul, chirurgul, obstetricianul și protectorul nașterii dr Michel Odent. Liliana Lammers este doula alături de care el lucrează încă.

Am facut cursul de formare cu ei și m-am bucurat să primesc toate aceste explicații de la cei ce au reinviat meseria aceasta în lumea modernă.

Doula în România

În Romania, meseria nu este o meserie recunoscută și deci oricine poate da un astfel de certificat. Asta înseamnă că, în funcție de sursă, poți primi formare total diferită, cu informații diferite.

Asta nu e nici bine nici rau, sau este și bine si rău. Este bine, pentru că diversitatea este bună. Perspective diferite ne ajută să întelegem mai bine. Pe partea cealaltă este rău, pentru că eu, dacă am chef, încep să formez de mâine doule și nimeni nu mă poate opri. Ele vor ști ceea ce CRED EU că este necesar să știe, neexistând norme.

Doula
Doula – sprijin la naștere

Ce este o doula?

Termenul, cum probabil ați mai citit, vine din greacă și înseamnă ”cea care servește o altă femeie”. Astăzi termenul face referire la o femeie care are informații și formarea necesare pentru a oferi sprijin emoțional și fizic, în mod profesional la naștere, în sarcină și după naștere.

Ce face deci o doula?

În general este o femeie care a născut la randul ei, cu experiență. Ea știe cum arată nașterea și o vede ca pe un eveniment minunat în viața fiecărei familii.

– Te înțelege și te susține emoțional

 • O doula întelege ca fiecare familie e diferită și deci fiecare naștere este diferită.
 • Nu încearcă să convingă familia să îi urmeze planul ei. Oferă informație familiei, ascultă și își asumă rolul de a-i ajuta să aibă nașterea cum și-o doresc pentru copilul lor.
 • O doula este acea persoană care primește cu acceptare planul de naștere al familiei. Enumeră toate opțiunile pe care le au și le dă ocazia să aleagă.

– Este disponibilă

 • O doula este disponibilă pentru naștere. Ea își asumă maxim 4 nașteri pe lună, pentru a minimiza riscul ca acestea să se suprapună.
 • Este gardianul nașterii visate de familie. Se asigură însă că pacea nașterii este chiar mai respectată decât planul.
 • Tace în timpul nașterii pe cât posibil. Evită să inițieze dialog cu mama în timpul nașterii. Ea cunoaște deja cele mai multe preferințe din întalnirile anterioare.
 • Va ține legătura cu personalul medical care asistă nașterea mamei până mama și moasa (sau medicul) sunt împreună. Continuă să susțină planul de naștere al familiei pe tot parcursul.

– Îți oferă suport fizic

 • O doula sprijină mama fizic în naștere când este cazul. O însoțește la baie. Îi face un ceai. Îi pune o compresă rece pe frunte sau una caldă pe spate. Deschide sau închide fereastra de cate ori e nevoie intuind nvoia mamei
 • Ajută proaspăta mamică să facă față primelor zile după naștere

Ce nu e o doula si nu face o doula?

Aici lista este lungă și n-am să pot să enumăr tot:

– nu este cadru medical

 • O doula nu este personal medical. Asta înseamnă că daca la naștere se afla ea dar nu și o moașă sau un medic, atunci nașterea este neasistată.
 • Ea poate recunoaște multe semne care arată că travaliul nu este pe drumul cel bun. Totuși, nefiind o moașă sau un medic, poate rata semne importante. De aceea este extrem de riscant că nașterea să nu fie asistată.
 • Poate ști să dea primul ajutor atât mamei cât și copilului. În continuare ea nu este personal medical specializat în urgente medicale, deci ceea ce face ea poate fi insuficient.
 • Ea nu taie cordonul copilului. Dacă este doula crede că este bine să-l lase să pulseze pănă se oprelte natural. Ea nu ar trebui să aibă la ea instrumentar steril, poate cel mult niste mănuși sterile.
 • O doula nu face epiziotomie (1. nu e specializată medical pt a face asta, 2. crede că beneficiile epiziotomiei sunt rareori suficiente pentru a fi necesară o astfel de intervenție).
 • O doula nu poate urmări profesionist semnele de suferință fetală (sigur, orice om inteligent poate învață să facă folosească un mini doppler dar nu este treaba ei, nu este specializată pe asta, nu ar trebui să-și asume).

– nu decide în locul mamei

 • O doula nu își asumă riscurile nașterii. Mama și numai mama și le asumă. De aceea este important că mama să-și cunoască opțiunile (și doula se asigură în mod normal de asta) și să mențînă legătură atât în travaliu cât și în timpul nașterii cu personalul medical specializat (chiar dacă asta înseamnă că doula vorbește la telefon).
 • Nu decide planul de naștere al mamei. Ea nu judecă alegerea mamei indiferent de tipul de naștere pentru care optează (chiar și dacă această naștere este exact opusul a ceea ce crede doula că ar trebui să fie).
 • O doula nu încurajează mama să ia decizii riscante și neinformate.

-nu este sursă de tensiuni

 • O doula nu creează tensiuni în jurul mamei la naștere. Cu toată ființă ei, încearcă să păstreze atmosfera relaxată (adică nu intră în conflicte inutile cu personalul medical ci găsește căi să ajungă la el, pe limba lui, cu argumente).

Ce imi place la a fi Doula?

Pacea și fericirea din familie când se întâlnesc cu bebelușul. Iubesc lumina din ochii acelei familii când totul se termină cu bine. Este un noroc să fii parte din poveste, să vezi mânuțe mici, fețe de bebeluși, pielicică moale și pufoasă, piciorușe delicioase.

Am visat că vă veni momentul să practic asta. Am avut ocazia să aplic de multe ( puține?) ori până acum. De fapt, numărul nu contează atât de mult. Mai mai ales că este în continuă schimbare. Vreau să fac loc în viață mea mai des pentru experiența și munca de doula.

Am așteptat, așa cum am înțeles în curs, să îmi crească copiii mari, pentru ca febra lor să nu fie motiv să stau acasă în loc de a fi la naștere. Am așteptat să termin alăptarea (unul dintre sfaturile Lilianei a fost acesta) pentru ca mintea mea și corpul meu să fie alături de mamă. Am așteptat să îmi treacă entuziasmul nebun de început care te poate face să fii mai puțin înțelept.

Sarcină
Sarcină

Ce spun viitoarelor mame?

O doula este prietena ta la naștere. Ea este omul care te sprijină, nu te judecă, de care nu e cazul să-ți fie deloc jenă. Doula va fi vocea ta, ochii tăi, mâinile tale și picioarele tale atunci când corpul tău are trebă mai importantă. O doula este privirea încurajatoare pe care o primești.
Caută o doula cu care ești confortabilă, una pe care să o poți vedea ca pe o prietenă. Evită să alegi o doula care să conducă gândurile tale și să fie motorul tău. Alege una care să poată urma gândurile tale și să fie sursă suplimentară de energie pentru a atinge obiectivele tale.
E ok să nu rezonezi cu o doula, iar o doula nu ar trebui să fie decât fericita că ți-ai dat seama la timp că e așa.

Nu angaja o doula pentru că știe mai bine decât tine, pentru că nu este ăsta rolul ei. Rolul ei este să te ghideze pentru a ști tu suficient cât să iei tu decizia. Ea va urmea cu modestie drumul tău.
Nașterea este a mamei și nu a doulei. Mama și copilul sunt centrul nașterii. O doula prea vizibila poate fi o problemă în naștere.

Gândeste-te mult, alege cu grijă. Caută o prietenă în doula ta, acea prietenă care știe să asculte și este mereu calmă și prezentă, dar fară a lumina prea tare încăperea.

Succes, dragă mamă!
Dacă vrei o întâlnire cu mine, poți citi aici mai multe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The Captcha image Change Image | Phonetic spelling (mp3)